Francesca Ophelia Morris

R E I N S T A T I N G T H E S T O L E N M O U N T A I N

The Anglesey barracks are monumental to the Dinorwic quarry and the Welsh national slate museum. Once functioning as accommodation for the quarry workers the barracks’ fabric had fallen into despair, as a result of the quarries closure. A hostel was the desired site intervention with the propose to bring life back to the barracks. The barracks’ restoration was sympathetic with minimal alterations to its external architectural makeup contrasted by a contemporary interior renovation to bring modern-day values to the site. A separate design to the barracks was constructed which staggered up the funicular, another essential imprint from the quarry, and resembled the form of the surrounding man-made typography enhancing the historical values associated with the quarry, and sitting sympathetically in its location. The new addition doesn’t compete with the existing barracks hence why it is completely separate to the old structure and therefore making a clear distinction between old and new. The disused funicular runs alongside the barracks and was formerly used to transport the quarry workers up and down the mountain, it is a unique piece of equipment special to the Anglesey barracks and Dinorwic quarry. The new design features a contemporary funicular providing an educational insight into its operations and acts as the focal point of the new design symbolising its historic importance to the site.

Download Portfolio