George Whitehead

Home by Safe Water

Studio Pen & Inc February-May 202

Located near the Carolina Basin wharf along the Bootle span of the Leeds-Liverpool Canal, SAFE Regeneration proposes a new residential masterplan. This would become a community hub, providing living, recreational and educational spaces along Bootle’s canal, that will revitalise and transform the wider area.

At the heart of the masterplan is a canal-side apartment block with ground-floor community spaces. The architectural form is influenced by local industrial heritage, with a central “chimney” rising above the surrounding context. The large brick building is a characterful display of local pride for a new generation in Bootle.A tulipwood CLT construction delivers a design with a warm interior feel, whilst simultaneously decreasing the usage of steel and concrete in the design. This frame rises into the roof-top greenhouse, mimicking the form of an inverted hull of a boat, referencing canal narrow boats which still use the adjacent waterway. This connection of the new apartment block to the canal celebrates the long-established importance of the canal to Bootle for work, play and living.

Central atrium and roof-top community planting spaces encourage healthier living, with self-sufficient and environmentally considerate plant growth. Through activity and interaction, residents’ physical and mental wellbeing improve. Apartments provide private, personal growing spaces.

This low impact design is self-sufficient, meeting some energy needs with roof-mounted photovoltaics. Water is supplied through rainwater recycling for planting throughout the building. Minimal environmental impact is made whilst providing the maximum positive social impact for Bootle.

Download Presentation