Nathan Pilkington

A H2O Solution to Residency

This project focuses on the importance of water, and we can exploit it to its full use to create a design which performs well environmentally and sustainably. Aspects of this project that contribute to my objective in using water to an advantage includes the use of butterfly-wing roofs, which allows for rainwater to be directed to the valley gutters easier, which then brings the rainwater to downpipes, where it is sent either through rain chains to help water plants or is sent to soakaway crates for further use.

In addition to using water to support the design of my project, the project also further considered the environment with steps taken such as preserving the existing trees of the site to not only maintain the ecosystem but to also improve the quality of people’s lives. Furthermore, the Leeds-Liverpool Canal was investigated for its water quality and was found to be toxic with heavy metals, and E.Coli bacteria. In response, semi-aquatic plants were planted all along the canal with the intention of using these plants to clean the water.

The construction of the project is also intended to be as climate-sensitive as possible. The roads and car parks of the masterplan are made from grasscrete to allow them to blend in with the green spaces; while also being permeable, allowing for the drainage of rainwater. Furthermore, the external skin of the buildings are made from baked and recycled tulipwood timber cladding to help further reduce carbon emissions.