James Langlois

Through the Looking Glass

Through the Looking Glass, at St Lukes, looks to continue and enhance the Churches recent reputation as a venue and home of creativity within the urban heart of Liverpool. The scheme looks to provide new facilities and present to the public the often perceived unapproachable and inaccessible creative process. Creativity through the Looking Glass.

To deconstruct this disconnect between the creative process and the viewer the intervention creates visual links between the public realm and spaces of creative production. This unique event will engage people’s desire of understanding the creation of art while also making St Lukes an accessible Artistic Centre for all.

Arts Centre Perspective Views

The intervention looks to work alongside the existing fabric of St Lukes enhancing the environment within the walls and also the gardens. The important nature of this urban green space is respected through a non-reductive green roof strategy. While the existing church is left unobstructed in order to maintain the recognizable facades.

Environmental Annotations

The interior of the Church is divided into a hall and rooftop studio space in the Nave and a café in the Chancel. Glulam frame volumes sit within the walls of the Church preventing unnecessary structural loading on the existing walls. Light timber, curtain wall inverted bays cover the windows allowing for a controlled internal environment while providing interior green spaces. They inform the interior spatial organization and celebrate the dramatic church Windows with the framework of the bays mimicking the existing Tracey.

The rooftop studios utilise the previously non existent fifth elevation through the use of asymmetrical, north facing sawtooth roofing. The scale of this part of the intervention was key in relation to the Church tower. The studio form therefore sits within the wall top pinnacles creating a unique experience for those sitting within the studios.

Exterior Render
Exploded Structural Diagram
Longitudinal Section