Village at the point of convergence

Sam Beckwith Flint

Village at the point of convergence

The Bootle Extra Care Village has been a delicate manifestation of Sam’s desire to challenge normalities regarding the enclosure of dependent elderly residents to alleviate feelings of loneliness and confinement. The project houses 80 residents (from independent to those with early-onset dementia) with the addition of on-site staff across one and two-bedroom apartments. Subtle architectural moves have enabled Sam to delineate public and private without the need for fences and high walls, creating a setting where no dwelling looks out onto an area of inactivity. Another key feature of the scheme has been to ensure biodiversity is maintained on-site. The design provides each residency with plantable green space, giving freedom to residents while maintaining a natural occurrence of biodiversity.

Village at the point of convergence
The One: A typical one-bed apartment

While the scheme works hard on a masterplan scale, Sam has specifically addressed the design of the scheme’s typical dwellings, intending to create a sensitive and suitable home for its dynamic community of residents. Facades and entrances are customisable to allow for subtle signposting and wayfinding while also following a theme that resonates with Liverpool’s long-standing red-brick aesthetic. The interior of these dwellings has formed around the need for accessibility. One “moment” in particular is the ritual of coming home, removing your shoes and transitioning from outside to inside. Sam has aimed to celebrate and preserve this moment by considering the form-factor of his design as well as the furniture that inhabits its spaces.